CT Paramedics

Jaarthema Opleidingen 2020:
Samen sterker oud(er) worden

Door de vergrijzing komen we hoe langer hoe meer in contact met zorgvragers op leeftijd in de thuiszorg. Een aantal van hen heeft een erg kwetsbare gezondheidstoestand, m.a.w. zij hebben een geriatrisch profiel. Deze zorgvragers hebben behoefte aan een specifieke aanpak.

Net dat vormt voor ons een echte uitdaging: natuurlijke ouderdomsverschijnselen waarmee rekening dient gehouden te worden zoals de kwetsbare huid bij een wondzorg maar ook ziektes die zich anders presenteren en niet onbelangrijk een samenloop van (kleine) problemen kunnen resulteren in het ontwikkelen van een geriatrisch profiel of een opname in een ziekenhuis of een instelling. 

Willen we deze zorgvragers de kans geven om zo lang mogelijk thuis te kunnen laten blijven, moeten we onze expertise op gebied van geriatrie vergroten. Thema’s als basiskennis geriatrie, geriatrische pathologie, wondzorg bij de geriatrische patiënt, valpreventie, innovatieve hulpmiddelen… We staken al deze opleidingen in een modern jasje en laten jou zelfs met simulatiemateriaal de ouderdom beleven.

SAMEN staan we STERKER en helpen we mee om onze zorgvragers STERKER OUD(ER) te laten worden in hun eigen vertrouwde omgeving.

Februari 2020

Weet je echt hoe oud worden voelt?

Gegeven door Wouter Deruyter en Kjell Verschueren

Tijdens de eerste opleiding van ons jaarthema 'Samen sterker oud(er) worden', frissen we onze basiskennis rond de geriatrische zorgvrager op. We doen dit op een interactieve manier. Met behulp van simulatiemateriaal kruip je in het lichaam van een geriatrische zorgvrager en ontdek je zelf hoe het is om dag in dag uit om te gaan met kwaaltjes van de oude dag.

Maart - april 2020

Het grote valpreventiespel

Gegeven door Tinneke Claes

Een valpartij bij een geriatrische zorgvrager is meestal niet zo onschuldig als het lijkt en kan ernstige gevolgen hebben. Vind jij veilige zorg belangrijk en ben je op zoek naar een speelse manier om valpreventie binnen je team te implementeren? Het spel leert je op een originele en interactieve manier alles wat je als zorgmedewerker moet weten over valpreventie. Aan de hand van kennisvragen, doe-vragen, en juist/fout-vragen leer je op korte tijd wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met valpreventie.

Mei - juni 2020

Wondzorg en de geriatrische patiënt, een andere aanpak?

Gegeven door Patsy Uyttendaele

Wat gebeurt er met onze huid wanneer we ouder worden?  Wat met een wonde bij onze geriatrische zorgvrager, hoe verzorgen we deze dan het best? Kunnen we verbanden ook op andere manieren fixeren dan met kleefpleisters? En wat met die typische wonden binnen de geriatrische zorgverlening, skin tears, veneuze ulcera, decubitus en IAD letsels,…? Stap voor stap nemen we ze onder de loep!